Festiwal pieroga
21 kwietnia 2016 roku, drużyna podopiecznych naszego ŚDS brała udział w Małopolskim Konkursie Kulinarnym Osób Niepełnosprawnych pt. „Festiwal Pieroga”, zorganizowanym przez Środowiskowy Dom Samopomocy w Żegocinie oraz władz samorządowych Żegociny. Celem konkursu było rozbudzenie inicjatywy i doskonalenie umiejętności kulinarnych wśród osób niepełnosprawnych, oraz propagowanie wiedzy o tradycji kulinarnej regionu. Pod opieką terapeutki z pracowni kulinarnej ─ Pani Moniki Kowal, na konkurs wytypowani byli: Urszula Kasprzyk, Zofia Jamka, Danuta Sikora i Bogusław Rybka. Konkurs przeprowadzony został w obiekcie Centrum Kultury, Sportu i Turystyki w Żegocinie. Do lepienia pierogów ruskich przystąpiło 10 drużyn, gdzie każda z nich dysponowała produktami spożywczymi dobieranymi w proporcjach według własnego uznania. Jury brało pod uwagę wiele kryteriów, między innymi samodzielne działanie grupy (bez fizycznego wsparcia terapeuty), za co można było zdobyć dodatkowe punkty. Nasi podopieczni wykazali się bardzo dobrą organizacją pracy, bo już jako trzecia drużyna z kolei, oddali jurorom udekorowaną porcję pierogów do degustacji. Nagrodą dla wszystkich uczestników imprezy był przygotowany obiad stanowiący namacalny efekt wysiłku każdej z drużyn, czyli porcja pierogów ruskich. Nasza drużyna na „Festiwalu Pieroga” została wyróżniona i nagrodzona dyplomem oraz kilkoma książkami o tematyce kulinarnej.